This is a blog of one small Kitchen Garden that grows vegetables, herbs, and flowers. Learn how to grow your own fresh organic food, cut flowers, and herbs for your everyday use. You do not need a lot of space to plant a kitchen garden. Create beautiful container gardens and grow your own food year round in the city. It is that easy when you grow plants from seeds or from cutting. Lets start growing now...!
There's nothing can match the flavour of home-grown vegetables or herbs. They can be picked at the moment of perfection and eaten or preserved within hours to the benefit of both the family's health and budget. What's more, vegetables like celery, chilies, spinach, or herbs are always bunched for sale and we often have to buy more than we needed for meal and endup wasted. But if you have a Kitchen Garden, these are readily available to be pick or cut as required.

Sunday, 17 February 2013

Masak Lemak Daun Munggai/Monggal/ Moringa

Ini adalah pokok Moringa  yang  letaknya  5 meter
dari pintu dapur rumah saya.
Ini adalah kali pertama saya, masak menggunakan daun Pokok Moringa/Munggai/Monggal. Pokok ni ada kat belakang dapur sejak lebih dari 5 tahun lalu.

Rugi pula rasanya setelah mengetahui banyak khasiat yang terdapat dalam sayuran ini.

So.. hari ni, saya nak cuba masak "Masak Lemak Moringa". Mula-mula saya pergi petik daun pokok Moringa dulu...

Nilah daun yang saya petik pagi ni..













Ni pula adalah bahan-bahan yang saya gunakan
(Daun tu harus di lerai dahulu, batang - ambil bahagian yang lembut sahaja)


BAHAN-BAHAN

- Daun Mongaria
- 1 biji bawang Besar
- 1 Inci Halia
- 2 Ulas Bawang Putih
- 2 biji Lada Small Green Pimento (Ni dari Pokok yang saya tanam jugak)  
- 1 Kotak Santan
- Garam  secukup rasa
-  2 Cwn Air





CARA-CARA

- Rebus dahulu Bawang Besar, Bawang Putih, Halia dan Lada sampai lembut dan mendidih..
- Kemudian kecilkan api dan masukan Daun Moringa, Santan dan Garam.
Santan dimasukkan lambat untuk mengelakkannya
pecah minyak dan daunnya pula sebab ia nipis
dan mudah masak.
- Kacau dan masak dengan api perlahan supaya santan tak berkepala/pecah minyak - nanti tak menariklah kalau tak nampak macam berkrim....
Rebus dulu bahan ni, bagi keluar aroma dan rasannya

















Taadaa...
OOOhh. sedapnya berkrim lagi.....
ULASAN

- Penyediaan dan Masa Memasak Kurang dari 30 minit.
- Mudah disediakan, menjimatkan dan berkhasiat
- Rasanya memang jauh lebih sedap dari masak lemak pucuk paku
- Tiada rasa pahit macam sawi
- Kuah lemaknya memang... sedap

TIPS

- Boleh ditambah keledek, tapi harus di rebus bersama bawang sampai empuk sebelum masukkan daun dan santan.
- Boleh juga di tambah lada hitam jika suka
- Boleh juga di buat masak lemak cili padi
- Makan dengan ikan masin pon... sodapp...

P/s: Hari ni kami makan "Masak Lemak Moringa" ni dengan Ikan kering - Ikan Cencaru ...emmm.. sedapnya..




3 comments:

  1. Ada jual tak biji benih pokok moringa, kalau ada sy nak beli.

    ReplyDelete
  2. Saya tidak menjual biji benih tapi keratan pokok. Ia mudah dan cepat untuk tumbuh. anda hanya perlu tanam keratan tersebut dalam media tanaman dan siram. Bila ianya sudah berakar bolehlah dipindahkan di tempat yang sesuai.
    Sila buat pesanan anda di:http://mylestaryseeds.getmybusinessonline.com.my/_item?item_id=5674654672879616

    ReplyDelete
  3. Asslmkum...tuan/puan boleh jual x daun munggai ni dlm 2 kg..saya harap dapat respon ASAP dari tuan/puan

    ReplyDelete