This is a blog of one small Kitchen Garden that grows vegetables, herbs, and flowers. Learn how to grow your own fresh organic food, cut flowers, and herbs for your everyday use. You do not need a lot of space to plant a kitchen garden. Create beautiful container gardens and grow your own food year round in the city. It is that easy when you grow plants from seeds or from cutting. Lets start growing now...!
There's nothing can match the flavour of home-grown vegetables or herbs. They can be picked at the moment of perfection and eaten or preserved within hours to the benefit of both the family's health and budget. What's more, vegetables like celery, chilies, spinach, or herbs are always bunched for sale and we often have to buy more than we needed for meal and endup wasted. But if you have a Kitchen Garden, these are readily available to be pick or cut as required.

Monday, 25 November 2013

MY GARDEN UP DATE

Assalamulaikum wbt. dan Salam Sejahtera...

"My Garden Up Date" kali ini sepatutunya saya lakukan pada awal November lalu tetapi sebab masalah untuk "down loading" gambar tak dapat nak saya lakukan. Jadi gambar-gambar yang akan dipaparkan di bawah ni bukanlah yang "up to date" tapi "back dated" ada di antaranya sudah tak wujud lagi sebab habis di tuai dan sekarang digantikan dengan pokok-pokok yang baru pula.


Spinach Mustard

Ini adalah pokok sayuran yang dikenali sebagai "Spinach Mustard". Saya tanam tidak banyak dalam 10 pokok jea. Daunnya agak lebar dan kelihatan lebih kepada sawi minyak tetapi daunnya lebih nipis dan batangnya lebih lembut rasa lebih kurang aja. Sekarang ni semua pokok ini telah habis dipetik.




Cimarron Lettuce

Pokok Salad "Cimarron" ni saya tanam agak banyak juga sehingga tak termakan sebab di tanam lebih dari keperluan isi rumah. Ia sangat mudah ditanam dan tidak ada sebarang masalah semasa menanamnya. Warna daun salad jenis ini adalah bergantung kepada cuaca. Memandangkan cuaca di tempat saya agak panas warna hijaunya lebih menyerlah berbanding perang kemerahan sekiranya di tanam di kawasan beriklim sejuk.
Petiklah daunnya semasa pokok masih muda untuk rasa yang lebih sedap, daun pada pokok yang telahpun meninggi akan terasa pahit dan kurang sedap. Kesemua "Cimarron Lettuce" yang ditanam telah pun dipetik atau dicabut kerana pokoknya telah meninggi dan kurang sesuai untuk dibuat ulaman.


Pai Tsai

Pai Tsai atau Sawi Jepun ini sangat mudah ditanam dan cepat membesar. Ia sangat praktikal untuk ditanam, ia boleh dimasak dengan pelbagai gaya kerana rasanya tidak pahit. Ia boleh dibuat sup sayur, goreng kilas dengan sos tiram dimasukkan dalam mee goreng dan sebagainya.

Bila nak masak cuma perlu ke kebun dan petik sahaja,"Fresh from the Garden", rasanya lebih manis dan sedap dan tak perlu risau tentang racun serangga yang merbahaya. Hasil tanaman ini sempat juga saya sedekahkan ke jiran tetangga dan keluarga terdekat untuk berkongsi bersama memandangkan banyak juga pokok yang ditanam tu...

Sekarang semuanya dah habis dipetik dan digantikan dengan tanaman baru Nai You Pak Choi (Dwarf) dan Bayam Hijau.





Pai Tsai Stir Fried with Oyster Sauce...
... nyumm...nyumm

Italian Basil

Saya pernah tanam pokok "Italian Basil" sebelum ini tapi tak adalah pokoknya begini besar atau ini mungkin "Sweet Basil" atau sebaliknya. Nampaknya kena buat "experiment" lah untuk mahir tentang jenis-jenis daun selasih ni sebab daun selasih ada banyak jenis,  rasa dan bau yang berbeza.


Sekarang pokok "Italian Basil" ini sudah 3 kaki tinggi..


Sekeping daunnya hampir sebesar tapak tangan saya.....
Insyallah sekiranya ada kesempatan saya akan cuba tanam
"Basil Napolitano" pulak ia seharusnya lebih besar dari saiz ini 

Dark Opal Basil

Ini adalah sejenis lagi daun selasih yang saya tanam "Dark Opal Basil", seperti mana pokok sayuran lain ia juga disemai dari biji benih yang diperolehi dari luar negara.  Daunnya lebih tebal dari "Italian Basil" tetapi baunya pula kurang menyerlah, boleh juga dibuat sebagai tanam hiasan.

Bagi mendapatkan pokok yang rimbun, jangan sayang untuk mencantas sedikit bahagian atasnya menggalakkan cabang baru keluar dan menjadikkannya lebih rimbun. Buang daun-daun di bahagian pangkal agar tunas cabang baru boleh keluar.

Dark Opal Basil
Sebelum cantasan  pucuk dibahagian atas pokok
Dark Opal Basil
Selepas pokok lebih rimbun

Cayenne, Jalapeno, Red Apple Pimento dan  Ancho Grande Pepper

Pada awalnya pokok-pokok lada kelihatan sihat, berbunga dan mula mengeluarkan putik, tetapi kemudian kelihatan beberapa pokok mula mneghasilkan daun yang kerinting dan kemudian layu.

Sekarang yang tinggal cuma Cayenne Pepper sahaja dan sudah masak ranum yang lain sudah kekeringan dan mati. Ini mungkin disebabkan oleh semut yang memakan akarnya. Kotak tanaman yang di tanam dengan pokok-pokok lada ini telah menjadi sarang semut kerana ia terlindung daripada hujan (ada "rain Shelter") yang sekarang ini kerap turun. Insyallah saya akan mengeluarkan semua pokok dalam kotak tanaman ini untuk dipindahkan ke tempat lain dan memusnahkan sarang semut tersebut sebelum boleh menanam dengan tanaman lain.


Cayenne Pepper masih bertahan

Jalapeno Pepper pokoknya sekarang dah kering

Ancho Grande Pepper pun dah tiada...

Ancho Grande Pepper layu sebelum kekeringan dan mati...

Red Apple Pimento Pepper tak sempat membesar buahnya..
 Nampaknya tak ada rezeki untuk pokok-pokok lada ni, next time akan cuba lagi sebab tak sabar nak tengok jenis buah lada ini...Insyallah...

Pokok Tomato

Saya memang tidak ada rezeki lagi dengan tanaman pokok tomato mungkin tanah yang digunakan telah tercemar dengan bakteria, fungus dan virus yang merebak melalui tanah.  Seharusnya pokok tomato tidak ditanam di kawasan yang sama setiap tahun bagi mengelakkan jangkitan penyakit ini.

Insyallah.. akan cuba lagi lain kali.. sebab seronok tanam tomato ni sebenarnya.... Pokok yang matinya adalah dari jenis Cherokee Purple dan Old  Belgium Tomato.



Pokok Tomato sempat berbunga sebelum mati..
Giant Sun Flower

Saya hanya menanam dua pokok sahaja bunga matahari dari spesis ini.

Pokok Bunga Matahari yang tertinggi pernah dicatatkan adalah lebih dari 27 kaki tinggi. Bunga Matahari spesis tinggi dari jenis "Cyclops"  boleh mencapai ketinggian lebih 15 kaki tetapi memerlukan penyokong untuk menegak. Manakala Bunga matahari dari jenis  "Gigantus" pula adalah jenis terendah dikalangan spesis tinggi dengan ketinggian lebih kurang10 kaki.

Mungkin pokok saya dari jenis ini kot dengan ketinggian sekarang lebih kurang 8 kaki tinggi, harap boleh tinggi lagi tapi sekarang ia sudah menunduk kerana bunganya yang semakin berat dengan saiz 8" diameter.

Sebenarnya terdapat pelbagai saiz ketinggian, saiz bunga dan warna bunga matahari ini. Purata ketinggian bagi yang bersaiz medium adalah 5.5 kaki dengan saiz diameter 4". Ia terdpat dalam pelbagi warna dari kuning terang, kuning cerah, jingga, burgundydan sebagainya.

Sekarang saya ada menyemai beberapa pokok dari jenis yang biasa... kita lihatlah hasilnya nanti berapa ketinggian yang boleh dicapai.. Insyallah.

Ini adalah Pokok Bunga Matahari  yang sama.. menakjubkan...peningkatan saiznya dalam tempoh tak sampai sebulan
Patutlah namanya Bunga matahari .. sememangnya ia nampak berseri dan menceriakan..


Ini adalah pertama kali saya menanam Pokok Bunga Matahari, sebelum ini saya tidak minat langsung dengan pokok bunga matahari tapi setelah menanamnya kini saya ingin menanam pelbagai jenis bunga matahari kerana ia nampak begitu  "outstanding" dan menceriakan  apabila dilihat.

Harap dapat mengambil gambar-gambarnya yang lebih cantik dimasa hadapan Insyallah...

Red Okra, Tomatillo, Spearmint dan Golden Zuchinni

Red Okra yang ditanam sekarang sedang berbuah dan saya juga sedang menanam dari jenis Burgundy Okra sebab nak tahu adakah ianya sama atau berbeza atau nama jea yang berbeza.

Emm baru ni order benih Red Okra sebab dah kehabisan benih tapi benihnya tak nampak macam benih bendi lansung tengoklah nanti ya ke tak. benih bendi.. kadang-kadang supplier pun tersalah beri benih.
Ini dari benih yang dilable sebagai "Red Okra",
 Brugundy Okra pokoknya masih kecil lagi

Tomatillo ini kalau tak silap purple tomatillo benih yang diberikan
 oleh  Cik Puan Mixed Garden ..kalau takpun pineapple tomatillo buahnya kecik jea
tak dapat nak pastikan


Pokok Spearmint mudah aje tumbuh daunnya berbeza dari Pokok Pudina 

Golden Zuchinni sempat berbunga dan mengeluarkan putik tapi masa penanaman yang tidak sesuai- musim hujan putik bunga betina tidak berhasil  membesar. Ia lebih sesuai ditanam di musim panas atu terlindung hujan sebab itulah ia dikategorikan sebagai summer squash/zuchinni

Selain dari pada pokok-pokok ini ada juga pokok-pokok lain yang sedang ditanam di "Garden" saya ni antaranya adalah pokok "Piegon Pea" (Pokok Kekacang seperti Dal/lentil) - sedang berbunga, Pokok Chinese dan Hongkong Kale/Kailan yang nama lain tapi nampak gaya pokoknya ..."macam...sama jea... macam sama jea...."- sudah boleh dipungut hasilnya (lambat matang berbading Japan Mustard), Purple Brocolli", "Pretzel Pea" dan etc...etc..


Okaylah till we meet again, I'm wishing you "Happy Gardening" and Assalamulaikum........

Friday, 11 October 2013

"MAKANLAH MAKANAN YANG HALAL LAGI BAIK"

Subahanallah... setiap makanan yang halal yang Allah SWT.. jadikan ada manafaatnya bagi orang yang mahu berfikir... tapi janganlah melampaui batas memakannya...

Makanan halal yang Allah SWT  jadikan khas memenuhi untuk tabii dan keperluan tubuh badan manusia juga makhluk-makhluknya yang lain dan mempunyai pelbagai kepentingannya bagi tubuh badan manusia.

Al Qur’an, Surat Al Maidah : 88 yang artinya:
“dan makanlah makanan yang halal lagi baik (thayib) dari apa yang telah dirizkikan kepadamu dan bertaqwalah kepada Allah dan kamu beriman kepada-Nya”

Thursday, 3 October 2013

MY GARDEN UP DATE

Asssalamulaikum... dan Salam Sejahtera...

Dah lama betul saya tak updatekan perkembangan "My Lestary Garden", kebelakangan ni agak sibuk... Sebelum ini seperti yang diberitahu, ketika bulan puasa saya memang bercuti menanam jadi tiada apa yang hendak di "update"kan.
Macam nilah rupa garden yang dibiarkan kosong sepanjang Ramadhan lalu.....
 My wonderful "Wonderberry"

Di akhir bulan Ramadhan lalu saya ada menyemai benih "Wonderberry", ianya dari jenis renek (Dwarf). Wonderberry atau Sunberry  ini adalah dari spesis yang sama dengan pokok terung dari famili Solanum Retroflexum. Buahnya "very tiny" paling besar pun dalam 3/4" sahaja. Rasanya sedikit masam dan dihujung rasa ada sedikit rasa manis yang luar biasa.

Ianya sangat mudah tumbuh dan mudah dijaga. Walaupun pokoknya renek tapi buahnya agak lebat. Hanya buah yang masak sahaja boleh dimakan kerana buah yang tidak masak bersifat toksik kepada manusia. Buah yang masak ranum dikatakan sesuai untuk membuat jem  atau dimasukkan ke dalam pai dengan menambah sedikit gula bagi menyedapkan rasanya.


Kelihatan buah "Wonderberry" ini bergantungan  sehingga mencecah tanah

Saya tanam di dalam pasu yang sederhana besar sahaja sebab saiz pokoknya yang tidak bergitu besar

Pokok ini lebih gemarkan tempat yang teduh..

Ini antara pokok-pokok "Wonderberry" yang sedang galak berbunga dan berbuah

Ini adalah buah "Wonderberry: yang sudah masak ranum
Menyemai Benih

Pada 18/ 08/2013 dan 2/9/2013 saya mula menyemai beberapa jenis "vegetables seeds". Ada antaranya sebelum ini telah disemai dan ditanam tetapi secara tak sengaja kena racun rumpai (sebagaimana yang telah diceritakan dalam updated yang lalu)

Antara benih-benih yang disemai  adalah Asparagus Mary Washington, Artichoke, Rhubarb, Chamomile, Crimson Okra, Mini 5 Cucumber, Cajanus Cajan (@ Piegon Pea tapi saya lebih suka memanggilnya dengan nama "Cajanus Cajan sound "Hindustani"), Spearmint, Tomatillo, Broad Bean Sutton Dwaft, Dark Opal Basil, Italian Basil, Ancho Grande Pepper, Jalapeno, Cayenne, Red Apple Pimento Pepper, Giant Sunflower, Cimarron Lettuce, Pai Tsai, Chinese Kale, Spinach Mustard Yellow Scallop Squash dan beberapa jenis tomato.

Asparagus Seeds


 Benih Asparagus tiada masalah untuk "Germinate" sebab saya menggunakan "Peat Moss" yang boleh memegang air lebih lama. dan kulit luarnya mudah kembang dan  bercambah. Anda juga boleh merendam biji benih  semalaman sebelum disemai.

Chamomile Seeds

Biji benih "Chamomile" "very-very tiny", tapi ia juga tak ada masalah untuk "germinate", kena tunggu besar sikit baru boleh alih dalam pasu kecil secara berasingan, sebelum cukup besar untuk "transfer" dalam pasu lain yang lebih besar.

Rhubarb Galaskin Perpetual Seeds

Rhubarb Galaskin Perpetual, untuk pengetahuan anda "Pokok Rhubarb" ini  akan menghasilkan daun yang lebar dengan warna batangnya merah terang. Tempoh kematangannya  adalah sekitar 1-2 tahun, batang yang berwarna merah menghasilkan rasa masam yang tajam dan sering digunakan untuk membuat "filling Pie, Ice-Cream, Custard dan Jem", tapi perlu ditambah gula yang banyak bagi mengimbangi rasa masamnya. 

Ini adalah contoh batang  " dan pokok  Rhubarb" yang telah matang.
Artichoke Seeds & Italian Basil

Artichoke dan basil juga tiada masalah untuk "Germinate". Saya tak semai banyak Artichoke mungkin lain kali kot. Italian basil memang mudah sekali untuk ditanam. Sebagaimana yang saya katakan tadi saya gunakan 'Peat Moss Soil" dari Holland sebagai media semaian. Selain daripada boleh "retain" kandungan air, ia juga memudahkan kita mengenalpasti yang bercambah itu bukannya "weeds". Kalau guna tanah biasa atau yang telah tercemar dengan benih rumpai kita mungkin menyangkakan benih rumpai yang bercambah itu adalah benih yang kita semai. Rumpai lebih mudah cambah dan jika mencabut rumpai mungkin benih  akan terganggu  atau dibuang secara tak sengaja ketika mencabutnya. Rumpai juga mengurangkan kandungan nuterian yang diperlukan oleh benih yang baru nak cambah dan mengurangkan potensi benih untuk bercambah.
Ni pula anak pokok Artichoke.. lupa pulak jenis apa... dan Italian Basil
Bawah ni pulak adalah antara anak-anak pokok berkenaan dihimpunkan bersama sementara menantikan tempat yang sesuai.
Ada antaranya lambat dialihkan/ditanam di atas tanah menyebabkan perkembangannya terbantut.
Lambat sebab sekarang ni dah nak masuk musim hujan jadi kena buat "Rain Shelter" dulu
 MY MINI GREENHOUSE (RAIN SHELTER)

Inilah rupanya saya punya "Mini Greenhouse aka "Rain Shelter" walaupun tak cantik mana tapi puashatilah jugak sebab semuanya buat sendiri aje. 


Setakat ni, "manage to complete" 2 dari pada 3. Ini adalah kerana saya tengah mencari UV Plastic for Greenhouse, kat sini susah nak cari, so untuk yang 2 tu saya cuma pakai "Plastik Alas Meja" jea... (untuk sementara lah) Buat masa ni okay lagi tapi rasanya taklah akan setahan UV Plastic. 



Last time, UV Plastic beli kat Sg. Buluh sambil-sambil buat kerja kat KL curi-curi gi Sg. Buluh. Sekarang ni kena cari area sini ajelah. Belum ada masa nak ronda-ronda cari lagi..



Pokok-Pokok di Bawah Mini Greenhouse

Di bawah "Rain Shelter" pertama saya letakan pokok "Spinach Mustard, Cinmarron Lettuce dan Pai Tsai".


(sebelah atas  tu gambar ><2 minggu yang lalu : yang nampak kemerahan sikit tu Cimarron Lettuce dan yang jauh sikit tu "Spinach Mustard,  Gambar baru Spinach Mustard adalah yang bawah sekali.
 Pai Tsai tak nampak kerana ia di tanam di sebelah kanan dari gambar yang diambil.



Di bawah "Rain Shelter" yang ke dua pula, tanaman utamanya adalah Pokok Lada dari jenis Red Apple Pimento (1),  Cayenne, (1),  Ancho Grande (3) dan  Jalapeno (2 kot). Ini adalah gambar yang sempat di ambil. Sekarang semuanya sedang mula nak keluarkan bunga.  Semoga Allah memberkati usahku ini dan pokok berupaya membuahkan hasil, Amin, Insyallah...
Apple Pimento Pepper
Jalapeno Early Pepper

Ruang-ruang yang ada dicelah-celah pokok 'Pepper" ni saya guna untuk tanam pokok Italian Basil dan Spermint. Kali ini pokok Italian basil saya sungguh subur, Allhamdulillah... atas izin Allah berkat baja organik cecair yang dibuat sendiri kot.

Inilah kelompok "Italian Basil" saya

Saiz daun mencecah lebih dari 2". Alhamdulillah... baunya pun sedap...
  
Ini pula kelompok Spermint.. gambar ni sebelum saya jarak-jarakan pokoknya
 Pokok yang ditanam di Kawasan Terbuka

Berikut adalah antara pokok-pokok yang saya tanam di kawasan terbuka dan tidak dilindungi dari terkena hujan. 

Mini Five Cucumber
Pokok Timun ini dan 2 lagi dibawah adalah dari jenis Hybrid -  Mini 5 Cucumber
Mula-mula ingat nak buat para....

Tapi lepas 3-4 hari tak tengok sebab sibuk sangat
Tup..tup... dah keluar buah.. Bila tengok tu ..nampak elok aje tergolek atas tanah.
Jadi kali ni saya "decided" nak biarkannya  begitu aje...
Saiz buahnya "cute" aje.. kurang dari 5" mungkin sebab itulah namanya "Mini 5 Cucumber" kot
(dan harap taklah kerana satu pokok hanya mengeluarkan 5 bij buah yang mini sahaja)
 Crimson Spineless Okra

Salah satu dari  4 pokok yang ditanam semuanya sedang mengeluarkan buah.

Cajanus Cajan @ piegon Pea

Pokok ini pulak adalah pokok "Cajanus Cajan" atau  "Piegon Pea"
..Benih ini kalau nak tahu dibeli khas atas permintaan Cik Puan Mixed Garden kita  yang hebat ilmu menanamnya
Agaknya "lentil" nya nanti nak buat dalca kot...untuk makan dengan capati....
Hulurlah semangkuk kat sini ya...

Inilah rupa pokok "Cajanus Cajan" yang matang, buahnya yang tua dikopek untuk mendapatkan "lentill" atau  kekacang  di dalamnya. Agaknya dah besar kot pokok "Cajanus Cajan"  Cik Puan Mixed Garden kita tuu...
Harap dapat muat turun gamabr dalam  "Comment" di bawah untuk dikongsi bersama.. ya.

 Old Belgium & Purple Cherokee Tomato

Ini pula gambar pokok tomato "Purple Cherokee" (3 pokok)  dan  "Belgium Tomato" (3-1 pokok, sebab satu pokok dah  mampus), masalah berpunca daripada dalam tanah "may be cause by Fusarium (Soil Fungus) or Verticillium, which is hard to avoid"..  Pokok tomato saya sering menunjukkan tanda-tanda nak ajal ketika mula berbuah atau sedang berbuah...bermula dengan tanda-tanda pokok  kelihatan layu  seperti tidak disiram lepas tu perlahan-lahan  mati....

Pada mulanya ketiga-tiga pokok Belgium Tomato saya tanam atas tanah sebelahan dengan pepper bila tengok satu dah mati cepat-cepat saya korek balik dan letak semula dalam pasu...semua pokok tomato nampak macam dah nak keluarkan bunga.. harap sempatlah berbuah... Insyalllah... 

Ni kelompok pokok-pokok tomato dalam "pot"

Little Sweet Pimento Pepper

Sebab pokok Mini Sweet Pimento Pepper ni rajin berbuah biarpun kalau ikutkan usiannya tak hidup dah, jadi saya bagilah dia untuk "interframe" kat sini...
  
 Pokok Asparagus  "Mary Washington" saya tanam dalam "another rise bed" yang terbuka, ia ditanam sebaris, ada lima pokok semuanya kalau tak salahlah. Oleh kerana ia mengambil masa untuk matang 1-2 tahun jadi saya tanam sekelilingnya "Chinese Kale",  gambarnya tak ada  sebab pokoknya masih kecil kurang jelas.

p/s: Bekalan untuk Asparagus Mary Washington dah sampai kalau sesiapa yang nak order bolehlah order begitu juga dari jenis UC 157 F2  (developed by University of Carlifornia) cuma belum sempat untuk "key-in"  lagi  [mylestaryseeds.com.my]

Lain-lain pokok masih dalam "small pot" belum sedia untuk dialihkan lagi.. dan Giant Sunflower baru tinggi 1' belum jadi Giant lagi...

Okay till we meet again, I'm wishing,  may  all of you have a bountiful gardening and  may Allah be with you always.

 Wassalam..